Fiscaalbox IJken

Het ijken van het voertuig is bedoeld om de kilometerstand in de software overeen te laten komen met die van de teller in het voertuig.

Het ijken werkt als volgt:

 • Noteer op twee verschillende momenten, met een minimaal verschil van 100 kilometers, de werkelijke kilometerstanden van het voertuig en vergelijk deze met de corresponderende standen in de software.
 • Creëer voor het uitlezen eerst een zgn. ‘nul-rit’ door even het contact van het voertuig aan en weer uit te zetten.
 • Als u vervolgens de sleutel in de computer gaat uitlezen zal deze ‘nul-rit’ als laatste verschijnen. In de kolom ‘Omschrijving’, van bijvoorbeeld het ‘Dag/perioderapport voertuig’ in de kolom kunt u de werkelijke, afgelezen, kilometerstand noteren. Dit kunt u doen door in de kolom op de betreffende regel te dubbelklikken, waarna u tekst kunt invoeren.

referentie

 • Indien u over twee verschillende opgenomen kilometerstanden beschikt dan kunt u het ijkingsgetal opnieuw berekenen.
 • Klik HIER voor een handige excelsheet waarin u de hiervoor genoteerde kilometerstanden kunt invullen. Als u de groen gekleurde getallen invult dan krijgt u een nieuw ijkingsgetal.
 • Ga, om dit ijkingsgetal te verwerken, terug naar de software, naar ‘Dag/perioderapport voertuig’, en stel een overzicht samen van alle ritten van de gehele bestaansperiode van het voertuig.

periode

 • Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het ijkingsgetal en kies voor “IJkingsgetal wijzigen”. Type hier het zojuist berekende ijkingsgetal in, en klik vervolgens met de linker-muisknop op het veld eronder, genaamd ‘Kilometerstand’. Hierdoor bevestigt u de nieuwe invoer van het ijkingsgetal. U zult het zojuist ingevoerde ijkingsgetal naar de rechterzijde van het vakje zien verspringen.

ijkingsgetal

 • Klik vervolgens nogmaals met de rechter-muisknop op ijkingsgetal en kies voor ‘Herberekenen met nieuw ijkingsgetal’. Het programma zal in eerste instantie van alle geregistreerde ritten de nieuwe afstand berekenen, om vervolgens alle ritten opnieuw bij elkaar op te tellen.
  Als nu de eindkilometerstand niet overeenkomt met de werkelijkheid, betekent dit dat deze correctie in het voortraject moet plaatsvinden, bijvoorbeeld in de beginkilometerstand.
 • Het  verschil in de eindkilometerstand is te corrigeren in de beginkilometerstand door in het eerste ritje te dubbelklikken op ‘Beginkm’, het correcte getal in te voeren, gevolgd door Enter. Als u nu rechtsonder in het scherm klikt op ‘Herbereken km-standen’ is het voertuig herijkt.
LinkedInInstagramTwitterFacebook
Documentatie