Stationair draaien en kostenbesparing op de brandstof?
Het stationair laten draaien van de auto is een bekend probleem. Niet alleen is het slecht voor het milieu, het schaadt ook nog eens het bedrijf. Of het nu gaat om lichte, middelzware of zware voertuigen, ieder voertuig staat wel eens een keer stil met de motor aan. Je zou denken dat die paar minuten langs de kant van de weg, terwijl je een pakketje bezorgd, niet uit moeten maken. Maar niets is minder waar. Met de juiste applicatie of rapport software bespaart u duizenden euro’s per maand.

Stationair draaien?
Er is sprake van stationair draaien wanneer de auto stil staat, zonder dat de motor is uitgezet. Denk bijvoorbeeld aan een pakketbezorger die de auto langs de weg stil zet, de motor laat draaien en snel een pakket bezorgt. Een auto verbruikt gemiddeld 3,42 liter brandstof wanneer die stationair draait. Staat de auto 5 minuten stil? Dat is niets, zou je denken. Maar gebeurt dit 12 keer op een dag, gedurende een maand lang (uitgaande van 21 werkdagen), staat de auto 21 uur per maand stationair te draaien. Bij een dieselprijs van € 1,20 en een benzineprijs van € 1,55 per liter, kost het stationair draaien van de auto respectievelijk € 86,- en € 111,- per voertuig per maand. Heeft u een wagenpark van 5, 10 of 20 auto’s? Dan lopen de kosten aardig op.

Misvattingen stationair draaien
Door de jaren heen zijn er een aantal misvattingen ontstaan rondom stationair draaien. Het is bijvoorbeeld minder slecht om de auto opnieuw te starten, dan dat de auto 10 seconden stationair staat te draaien. Ook hoeft een motor niet opgewarmd te worden voordat er wordt weggereden. Moderne motoren hebben slechts een paar seconden nodig, en bovendien warmt de motor sneller op wanneer je (rustig) wegrijdt.

Meten is weten!
Met stationair draaien gaat er te veel brandstof verloren. Zeker bij grote wagenparken kan het terugdringen van stationair draaien duizenden – zo niet tienduizenden – euro’s per jaar besparen. In onderstaande tabel geven we een overzicht van teveel betaalde kosten door stationair draaiende voertuigen. Voor de berekening is uitgegaan van de diesel- en benzineprijs van respectievelijk € 1,20 en € 1,55 en het 12 keer 5 minuten per dag stationair laten draaien van het voertuig.

 

Aantal voertuigen Kosten per dag (diesel) Kosten per dag (benzine) Kosten per maand (diesel) Kosten per maand (benzine) Kosten per jaar (diesel) Kosten per jaar (benzine)

5

€ 20,52 € 26,50 € 430,92 € 556,50 € 5.171 € 6.678

10

€ 41,04 € 53,01 € 861,84 € 1.113 € 10.342

€ 13.356

20 € 82,08 € 106,02 € 1.723 € 2.120 € 20.684

€ 26.712

Medewerker bewust maken van  stationaire draaitijden.
Om het stationair draaien terug te dringen, hebben we een aantal tips samengesteld.

Fleet-management software van Transscope:

Start direct met de fleet-management software van Transscope. Er wordt een Transscope kastje in het voertuig gemonteerd, dat u voorziet van allerlei informatie. Uiteraard heeft u inzicht in het brandstof management, waardoor u kunt zien hoeveel er is gereden sinds de laatste tankbeurt, wat het gemiddelde verbruik is geweest, vergelijk het verbruik ten opzichte van de fabrieksopgave en stel snelheidsmeldingen in.

Bijkomende voordelen zijn:

  • GPS Tracking
  • Bekijk de afgelegde routes per voertuig
  • Bekijk wie er heeft gereden
  • Fiscusproof rittenregistratie

Bespaar duizenden euro’s per jaar of zelfs per maand door het stationair laten draaien van voertuigen terug te dringen.

Meer willen weten. Bel mij/ons gerust!