Auto van de zaak? De Belastingdienst rijdt mee!

Transscopeautovandezaak

De fiscale bijtelling van de auto van de zaak houdt de gemoederen elk jaar weer bezig. Het jaar 2017 is daarop met een aantal wezenlijke veranderingen zeker geen uitzondering. En eerlijk is eerlijk: de Belastingdienst doet wel wat het al jaren met de overbekende slogan belooft en voert een belangrijke vereenvoudiging door. Vanaf januari zijn er namelijk nog maar twee bijtellingscategorieën in plaats van vier. Voor volledig elektrische voertuigen geldt 4% en voor de rest – inclusief hybride – is dat 22%.

‘Vergeten’ controleplicht werkgever

Verder wordt de aanschafbelasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm) voor 2020 met in totaal 14,7% verlaagd en de motorrijtuigenbelasting met 2%. Voor vervuilende dieselpersonenvoertuigen en dieselbestelauto’s gaat de motorrijtuigenbelasting vanaf 1 januari 2019 echter omhoog. Om onder de bijtelling uit te komen geldt onverminderd een grens van maximaal 500 kilometer privégebruik per jaar. Deze moeten verdeeld over het jaar zijn gereden en dus niet alleen tijdens de vakantie. Keurig bijhouden dus, ook als je als werknemer een geldige Verklaring Geen Privégebruik Auto van de ‘Blauwe Brigade’ hebt. Wat veel werkgevers echter niet weten, of vergeten, is dat zij een controleplicht hebben of die registratie wel klopt.

Waarschuwing

Ook moeten werkgevers kunnen aantonen dat zij hun werknemers hebben gewaarschuwd dat deze de grens van 500 kilometer dreigden te overschrijden. Daar kun je natuurlijk laconiek mee omgaan maar dan moeten wij u op onze beurt echt even waarschuwen. Mocht de Belastingdienst u op een tekortkoming betrappen, dan is de kans levensgroot dat uw totale financiële huishouding onder de loep komt te liggen. En geloof ons: ze vinden altijd wel iets! Met een ingebouwde Blackbox XP registreert u niet alleen alle gereden kilometers en de aard ervan automatisch en realtime, maar ook fiscaal verantwoord. Transscope ontving namelijk als een van de eersten het Keurmerk Ritregistratiesystemen (RRS) omdat de Blackbox XP al jaren voldoet aan alle normen van de Belastingdienst.

Leuker kunnen ook wij het niet maken, wel makkelijker!

Documentatie