Blackbox + fleetmanagementsoftware = fleetmanagement²

Blackbox + fleetmanagementsoftware = fleetmanagement²

Bij grotere fleetowners is dit doorgaans het beeld: om het wagenpark te beheren – ook al zijn de auto’s geleasd – worden er meerdere softwarepakketten gebruikt. Programma’s die niet met elkaar communiceren waardoor er heel wat wordt uitgeprint en handmatig wordt ingevoerd. De combinatie van een blackbox en een fleetmanagementsysteem voorkomt dit. Pionier Transscope sluit dit kort; fleetmanagement in het kwadraat voor een paar euro extra per maand!

Verkeerde been

Kilometerregistratie door middel van track-trace; het bestaan al 25 jaar. Vooral ingezet door werknemers die onder de 500 (privé)kilometergrens willen blijven om weg te blijven van de bijtelling. Om die reden doen anno 2016 nog altijd veel organisaties zaken met een keur aan blackbox-leveranciers. Waarvan inmiddels veel systemen zijn voorzien van een mooi dashboard waarop ook aan rijstijlanalyse wordt gedaan en het ‘betere planningswerk’.

bbxblockEen prima markt waarbij het Keurmerk Ritregistratie inmiddels grotendeels het kaf van het koren heeft gescheiden. Want alleen een dongel in de sigarenaansteker zetten, dan voldoe je niet de voorwaarden van de Belastingdienst om onder een ‘verlichte controle’ te vallen. “Leasemaatschappijen die een dergelijke oplossing bieden, veelal een app op de telefoon, voldoen dus ook niet aan die eisen”, benadrukt John Verburg, accountmanager van Transscope. Waarmee hij maar wil aangeven dat veel fleetowners en hun berijders nogal eens op het verkeerde been worden gezet.

Maar anno 2016 gaat het vooral ook om fleetmanagement. Ofwel, hoe organisaties met flink wat voertuigen op de weg helpen om het beheer zo goed mogelijk (lees: zoveel mogelijk geautomatiseerd) uit te voeren. En dat kan eigenlijk alleen als er een verbinding is tussen de auto en een goed fleetmanagementsysteem.

Totaaloverzicht

Die verbinding is er nu bij Transscope door de samenwerking met de wereldwijde leverancier van fleetmanagementsoftware Chevin Fleet Solutions. Een geweldige stap vooruit, zegt Verburg. Want alleen door dit gezamenlijk systeem – de samenwerking vindt plaats onder de noemer van Transscope – heeft een fleetowner een totaaloverzicht van iedere afzonderlijke auto en zijn of haar berijder(s). Niet alleen wat betreft kosten, maar ook of er apk nodig is, wanneer het leasecontract afloopt, of er meer-kilometers dreigen, een schaderapport, ect.
Verburg: “Of wanneer er een apk nodig is die je kunt combineren met een grote beurt. Iets waar ik net persoonlijk ervaring mee heb opgedaan. Mijn leaseauto was net terug van onderhoud waarnablackbox_transscope ik een week later een brief krijg voor een apk. Ben ik weer de auto een halve dag kwijt en moet ik allerlei zaken regelen. Doodvermoeiend is dat.”chevin01

Deelauto’s

De samenwerking met Chevin moet al dit soort administratieve en beheerszaken oplossen. Transscope is het momenteel aan het uitrollen. Het bedrijf is onder andere binnen bij enkele grote overheidsinstanties die massaal deelauto’s willen gaan inzetten. “Bij een grote gemeente kunnen we aantonen dat van de 200 voertuigen er 25 overbodig zijn. Puur omdat je met een goed fleetmanagementsysteem het deelproces veel beter kunt inrichten. Het systeem heeft een module poolbeheer die je gewoon kunt aanvinken. Het scheelt zomaar ook een FTE aan administratie.”

Enkele euro’s

De fleetowner wil volgens Verburg vooral één pakket om alles mee te kunnen bestieren. En dat is er nu dus. Voor slechts enkele euro’s per maand per auto meer dan het standaardtarief van de blackbox. Verburg gaat er prat op dat de return of investment (ROI) een half jaar is. “We zijn zelfs bereid om het gratis aan te bieden als wij de besparingen maar mogen hebben. Maar klanten zien doorgaans al snel het enorme besparingspotentieel. Zolang we maar bij de juiste persoon en partij – mocht er een leasemaatschappij tussen zitten – aan tafel komen.”

http://www.trendsinautoleasing.nl/nieuws/achtergrond-artikelen/3905012-blackbox-fleetmanagementsoftware-fleetmanagement%C2%B2/

Documentatie