Cycloon Post & Fietskoeriers: “Rijdt duurzaam met Transscope blackbox”.

Vanuit 23 postvestigingen en 10 fietskoeriersvestigingen verwerken meer dan 850 medewerkers van Cycloon maar liefst 12 miljoen poststukken, die worden rondgebracht met meer dan 700 fietsen en 90 auto’s. Dat zijn indrukwekkende getallen. Even zo indrukwekkend is de bewuste keuze van Cycloon om duurzaam en sociaal te ondernemen, wat bij hen duidelijk meer inhoudt dan een paar mooie woorden. Het betekent bijvoorbeeld dat ze alle koeriersdiensten in de stad met de fiets in plaats van met de auto verzorgen. Dat alle werkzaamheden in de postcentra worden uitgevoerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat er intern allerlei duurzame acties worden gehouden, zoals een ‘warmetruiendag’, een dag van de duurzaamheid en een duurzaamheidsmaand met een eigen competitie genaamd ‘Bewust Bezig Bokaal’.

Sinds kort zijn de auto’s van Cycloon uitgerust met de Transscope blackbox en het fleetmanagementsysteem. Hoe dit past in het beleid van Cycloon vertelt Niek Karrenbelt, fleet coördinator van Cycloon.

Papierloze ritregistratie

‘Fietsen maakt de wereld mooier’, is een van de pijlers van Cycloon. Daarom zoeken ze steeds naar mogelijkheden en oplossingen om meer op de fiets te kunnen vervoeren zodat ze zoveel mogelijk auto’s kunnen vervangen door fietsen. Toch zijn er nog auto’s nodig om de grotere afstanden te overbruggen en grotere volumes te vervoeren. Om ook met de auto’s het milieu zoveel mogelijk te ontzien, rijden de meeste auto’s op groengas. Voor de 90 auto’s moet uiteraard ook een ritregistratie voor de Belastingdienst worden bijgehouden. “Aanvankelijk werden de ritten door de bestuurders zelf handmatig bijgehouden maar dat zorgde voor een enorme berg papier. Dat was niet alleen onhandig, het paste ook totaal niet in ons duurzaamheidsbeleid”, legt Niek uit. “Daarom maken we sinds kort gebruik van de Transscope blackbox die volledig automatisch een fiscaal sluitende ritregistratie genereert. Dat is niet alleen makkelijk, het past ook in onze doelstelling om steeds ‘papierlozer’ te werken.”

Duurzaam rijden met rijstijlanalyse

Naast de ritregistratie biedt het Transscope fleetmanagementsysteem nog meer mogelijkheden die bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wordt, met behulp van de Transscope rijstijlanalyse, het rijgedrag van de chauffeurs bijgestuurd om daarmee het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot te verminderen. “Met de rijstijlanalyse zien we eenvoudig hoe snel de chauffeur rijdt, hoe lang hij stilstaat met een draaiende motor en hoe hij accelereert en remt. We kunnen ook laten zien hoeveel CO2 er wordt uitgestoten als de motor, bij een stop maar vijf minuten blijft draaien. Hierdoor ontstaat er meer bewustwording en kunnen we makkelijk coachen op duurzaam rijden. Bijkomend voordeel hiervan is dat ook het aantal boetes en schades afneemt”, lacht Niek.

Gemak met maatwerk

Het fleetmanagement systeem van Transscope genereert veel data. Samen met Transscope bepaalt Niek welke gegevens voor Cycloon interessant zijn, om daarmee rapportages op maat te maken. Henk-Jan Kienhuis, Transscope, legt uit; “Geen bedrijf is hetzelfde. Daarom kan elke gebruiker zelf bepalen welke gegevens in welke volgorde in de rapportage worden getoond. Zo ziet elke gebruiker alleen wat voor hem of haar relevant is en kan er met deze gegevens snel bijgestuurd en flink bespaard worden.” “Bovendien”, zo vervolgt Niek, “is door Transscope een API (Application Programming Interface) ontwikkeld waarmee de gegevens die de blackbox registreert automatisch worden geïmporteerd in onze software. Daarmee zijn wij af van de rompslomp van registraties in verschillende Excel sheets.”

Kennis delen

Cycloon is van oorsprong een fietskoeriersbedrijf en ze hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de landelijke pakketdienst fietskoeriers.nl, waarbij 15 fietskoeriersbedrijven zijn aangesloten. Met andere woorden; ze zijn erg gewend om vanuit de fiets te denken. “Door onze groei komen er meer auto’s bij en moeten we leren om ook meer vanuit de auto te denken. Voor ons is het daarom fijn dat we gebruik kunnen maken van de kennis van Transscope; een partij van hier, waarmee we makkelijk kunnen sparren en onze duurzaamheidsdoelstellingen kunnen versterken”, zo besluit Niek.

Meer weten over de mogelijkheden van Transscope Voertuigsystemen? Of interesse in een vrijblijvende demo? Neem dan contact met ons op.

CONTACT
  • van 1 tot 10.000 voertuigen

  • 100% fiscus-proof rittenregistratie

  • voorzien van Keurmerk RRS

  • live te volgen 24/7

  • 27 jaar ervaring in eigen ontwikkeling en montage

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!